Paine cu Faina Integrala de Grau

Ingrediente:
300 g faina integrala de grau
85 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
8 g sare de mare fin macinata
8,4 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata
56,5 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
290 ml apa (in reteta originala este mentionat 350 ml apa insa eu am redus cantitatea de apa – pe parcursul framantarii am obtinut consistenta potrivita a aluatului folosind doar 290 ml apa) Este posibil ca pe parcursul framantarii aluatului sa aveti nevoie suplimentara de faina alba si / sau apa.
Preparare:
– Faina integrala de grau, faina alba, sarea, drojdia uscata, si untul se pun intr-un bol cu diametru mare (sarea se aseaza la distanta de drojdie). Se amesteca cu mainile aceste ingrediente.
– Treptat se adauga apa si se framanta amestecul in continuare pana in momentul in care se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata.

– Se aseaza aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5-7 minute (este posibil ca pe parcursul acestui timp de lucru sa aveti nevoie suplimentara de faina).
– Se lasa aluatul la dospit timp de o ora, intr-o camera calduta, acoperit si ferit de curent de aer.

– Se incalzeste cuptorul la 220 grade c.
– Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt (eu am folosit folie antiaderenta pentru copt).
– Se modeleaza aluatul usor si se aseaza intr-o tava mare (eu am folosit tava cuptorului).

– Se cresteaza suprafata aluatului. Se adauga faina la suprafata aluatului.
– Se coace aluatul timp de 30 de minute.
– Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.