Ingrediente
750 gr faina alba de grau
350 ml apa la temperatura camerei (usor calduta)
4 linguri cu ulei de masline
50 gr drojdie proaspata
1 lingurita cu zahar
1 lingurita cu sare (sau dupa gust)
3 linguri cu seminte de floarea soarelui
1 ou si putin ulei de masline (1 lingurita) pentru uns
Mod de preparare
Pasam drojdia impreuna cu zaharul pana se lichefiaza. O pastram intr-un loc caldut pentru 10-15 minute.
Intre timp cernem faina, intr-un bol, formam o adancitura si adaugam drojdia dospita peste care presaram faina din jur si lingurita cu sare pentru o incorporare uniforma. Adaugam apoi cele 4 linguri cu ulei de masline si putin cate putin apa calduta (la temperatura camerei), framantand aluatul pana la omogenizarea perfecta. Se adauga semintele si se incorporeaza complet in aluat.
Lasam vasul intr-un loc cald, pana ce aluatul isi dubleaza volumul. Am format apoi bile potrivite ca marime pe care le-am asezat intr-un vas de yena uns cu putin ulei. Am crestat putin fiecare “bila” si le-am stropit cu o lingurita cu ulei de masline. L-am mai lasat la crescut 10 minute (in vas), dupa care le-am pus la copt pana ce painica a crescut suficient de mult si a inceput sa prinda culoare. Am uns-o cu amestecul de ou si ulei de masline, am presarat miez de seminte si am pastrat-o in cuptor pana ces-a rumenit frumos.